Suomessa melkoisen osa ihan meidän kaikkien hiilijalanjäljestä muodostuu siitä, millä lämmitämme ja valaisemme kotimme. Monille vastaus näihin molempiin on luonnollisesti sähkö, joka on näppärä tapa hoitaa molemmat samalla kertaa. Sähkölämmitys ei myöskään vaadi kodin lämmittäjältä mitään sen suurempia panostuksia, kuten vaikka halkojen hakkaamista tai lämmitysöljyn tilaamista – riittää vain, että vääntää nuppia, niin pian alkaa lämpötila nousemaan.

Sähkön kanssa pelatessa tulee kuitenkin aina muistaa se, että sähkön alkuperä ratkaisee sen, kuinka ympäristöystävällistä vaikkapa kodin lämmittäminen sillä on. Kaikkein energiatehokas sähkö on sekä uusiutuvaa että päästötöntä. Nämä kaksi sanaa vilahtelevat näissä keskusteluissa tuon tuosta, mutta eivät suinkaan tarkoita samaa. Ydinvoima on päästötöntä, muttei uusiutuvaa, sillä uraania on vain rajallinen määrä. Vastaavasti biomassa on uusiutuvaa, muttei päästötöntä, koska sitä poltetaan. Mikäli haluat siis sekä päästötöntä että uusiutuvaa energiaa, sopivia vaihtoehtoja ovat vesi-, tuuli- ja aurinkovoima. Suomessa on mahdollista hyödyntää näitä kaikkia, joskin ei aina vain pelkästään yhtä, mutta yhdessä ne muodostavat kestävän, ympäristöystävällisen ja kotimaisen pohjan energiantuotannolle.

Vuonna 2021 laskettiin, että itse asiassa tuulivoima on edullisin tapa tuottaa sähköä. Tämä johtuu tuulimyllyjen valtavasta koosta. Mitä lähempänä tuulivoimala sijaitsee rannikkoa, sitä halvemmaksi tuotanto tuli. Tämä on aivan loistava uutinen, sillä Suomessa on paljon potentiaalisia paikkoja tuulimyllyille, mikä takaisi Suomen energiaomavaraisuuden. Luonnollisesti tuulivoimaloiden kasvava määrä painaisi kuluttajalle lankeavia hintoja alas vielä entisestään.

Kuluttajana voit useimmissa tapauksissa valita itse sen, millaista sähköä ostat. Sähkömarkkinat toimivat kuitenkin niin, että energia tulee sinua fyysisesti lähimmästä voimalaitoksesta, oli sen tuotantotapa mikä hyvänsä. Jos kuitenkin ostat esimerkiksi 100-prosenttista tuulivoimaa, sähköyhtiösi joutuu ostamaan kantaverkkoon kuluttamasi määrän 100-prosenttista tuulisähköä. Sähköyhtiö saa tästä alkuperätodistuksen, jonka ne yleensä esittävät heti pyydettäessä. Näin ollen pääset siis vaikuttamaan siihen, miten käyttämämme sähkö on tuotettu.

Sähköyhtiöt kertovat yhä selkeämmin, mistä minkäkin sopimuksen sähkö on peräisin ja osa yhtiöistä erittelee tämän jopa sähkölaskussa. Mikäli haluat tukea ympäristötyötä entisestään, voit ostaa lisäpalveluna Suomen luontoliiton Ekoenergia-sertifikaatin, jolla sähköyhtiö tekee säännöllisen lahjoituksen luontoliitolle, joka puolestaan käyttää sen entistä kestävämmän sähköntuotannon suunnitteluun. Tällaisen sertifikaatin voivat saada niin yksityishenkilöt kuin yrityksetkin. Yrityksillä on mahdollista saada myös erillinen todistus sertifikaatista, jonka voi sitten laittaa esille vaikkapa näyteikkunaan. Näin asiakkaat tietävät, että kyseinen yrittäjä on panostanut kestävään energiantuotantoon ja pienempään hiilijalanjälkeen.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *