Ruuan hiilijalanjälki puhuttaa lähes koko ajan, ja moni miettii, tuleeko sitä syötyä niin sanotusti oikealla tavalla. Turhan monesti takerrutaan siihen, että syödäänkö kotona kasvisruokaa vai ei. Syödyn ruuan sijaan tulisi kiinnittää entistä tarkemmin huomiota siihen ruokaan, jota emme syö: eli hävikkiin tai sen uhan alla olevaan ruokaan. Kotitaloudet heittävät pois melkoisia määriä täysin syömäkelpoista ruokaa eivätkä ravintolat ole juurikaan sen parempia.
Hävikkiä syntyy, kun omaa syömistä ei ole suunniteltu etukäteen eikä sitä ole osattu mitoittaa omiin tarpeisiin. Monesti jääkaappi on täynnä vaikka ja mitä. Mutta kun näitä sitten alkaa käymään joku päivä läpi, tulee huomanneeksi, että kastike on mennyt vanhaksi kuukausi sitten, se outo haju tuli nahistuneesta kurkusta ja tänään on viimeinen mahdollisuus käyttää se tarjouksessa ollut jauheliha. Sitten alkaakin jääkaapin siivous, jossa heitetään ruokaa pois sitten urakalla.
Onneksi hävikkiä voi torjua helposti. Netistä löytyy onneksi lukuisia hyviä reseptejä siihen, miten hävikkiuhan alla olevista raaka-aineista saa hyötykäyttöön, eikä niitä tarvitse heittää pois. Yleensä kannattaa luottaa omiin aisteihinsa ja siihen, että pata- ja uuniruuissa raaka-aineet ovat ihan turvallisia, koska niitä tulee kuumennettua sen verran pitkään.
Ruuan pois heittäminen kielii myös huonoista taloustaidoista, sillä ruokahävikki aiheuttaa loven myös lompakkoon viimeistään pitkällä tähtäimellä.